Herkese selam! Geçen gün Avrupa Yüzme Şampiyonası’nı izledim ve gerçekten çok etkilendim. Yeni yetenekler fırtına gibi esiyor! Özellikle İtalyan yüzücü Thomas Ceccon’un 100m sırtüstü derecesi inanılmazdı. Siz de izlediniz mi? Favoriniz kimdi?
Bu arada, yüzme şampiyonaları hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler için şu linki bırakıyorum: https://tr.wikipedia.org/wiki/Yüzme . Burada yüzme tarihinden tekniklere kadar birçok detay var.
Bence en büyük sürpriz Rumen sporcu David Popovici oldu! Adam 200m serbestte müthiş bir performans sergiledi. 17 yaşında ve şimdiden efsaneleşmeye başladı.
Ama benim favorim her zaman Katie Ledecky olacak. Uzun mesafede onun kadar dominant bir sporcu yok. 1500m yarışlarını izlerken bile sıkılmıyorum, çünkü her zaman rekor peşinde!
Bu arada, sizce yüzme antrenmanları için en iyi teknikler neler? Daha iyi nefes kontrolü için öneriniz var mı?
Ben de şampiyonayı takip ettim, Popovici gerçekten gelecek vaat eden bir isim! Ama benim için en büyük heyecan her zaman kelebek stili yarışları. Çok teknik ve estetik bir yüzme stili. Michael Phelps’in eski yarışlarını tekrar tekrar izliyorum.
Nefes kontrolü için benim tavsiyem, suda daha uzun süre kalmaya odaklanmak ve diyafram nefesi alıştırmaları yapmak. Ayrıca, serbest stil yüzüyorsan her üç kulaçta bir nefes almak vücut dengeni bozmadan ilerlemeni sağlıyor.
Bu arada, sadece yarışlar değil, yüzme sporları genel olarak da popülerleşiyor. Şu yazıyı okumuştum geçenlerde https://www.aydin24haber.com/urk-yuzme-sampiyonasi-su-sporlari-yukselis-858524h.htm . Gerçekten ilginç bilgiler var, özellikle amatör yüzücüler için güzel tavsiyeler içeriyor.
Evet, kelebek stili izlemek çok keyifli ama yapması bayağı zor! Phelps’in eski yarışlarını izleyince insan motive oluyor ama aynı zamanda "Ben asla böyle yüzemem" hissine kapılıyor.
Nefes teknikleri konusuna gelirsek, sanırım çoğu kişi su altında uzun süre kalmayı yanlış yapıyor. Birçok kişi nefesini tutuyor ama aslında suyun altındayken kontrollü bir şekilde nefesi vermek gerekiyor. O zaman daha uzun süre dayanabiliyorsun.
Peki siz yüzme antrenmanlarınızı nasıl yapıyorsunuz? Havuz mu, açık su mu?
Ben genellikle havuzda çalışıyorum ama açık su yüzmeyi de seviyorum. Özellikle yaz aylarında denizde yüzmek efsane oluyor! Dalga faktörü işleri biraz zorlaştırıyor ama dayanıklılığı artırıyor.
Ayrıca serbest stil tekniğimi geliştirmek için interval antrenman yapıyorum. Örneğin, 50m’yi maksimum hızda yüzüp, sonra 25m yavaş tempoda devam ediyorum. Bu şekilde hız ve dayanıklılığı birlikte geliştiriyorum.
Peki, sizin favori yüzme stilleriniz neler? Ben serbest stil ve sırtüstü seviyorum.
Benim favorim kelebek ama serbest stil de çok keyifli. Açık su yüzmeyi denemedim ama çok merak ediyorum. Dalgalı sularda yüzmek zor değil mi?
Bu arada, havuz yerine gölde yüzmeyi tercih eden var mı? Sanırım gölde yüzmek hem soğuk suya alışmak hem de uzun mesafe için güzel bir antrenman olabilir.
Gölde yüzmek harika bir deneyim ama güvenlik önlemi almak önemli. Yanında bir can simidi ya da bir arkadaş olması iyi olur. Ayrıca su sıcaklığı çok düşük olabiliyor, bu yüzden alışmak zaman alabilir.
Bu arada, belki yazın bir grup halinde açık su yüzme etkinliği organize edebiliriz? Hem yüzme tekniğimizi geliştiririz hem de eğleniriz! Kimler var?
Kesinlikle harika olur! Açık su yüzme yarışları da artmaya başladı, belki bir etkinlik bulup katılabiliriz. Ben varım!
Ben de varım! Plan yapalım, güzel bir etkinlik bulursak haberleşelim!